Vesalan yläaste juhlii 50-vuotista taipalettaan

Vesalan yläasteen 50-vuotisjuhlaviikko alkoi lauantaina 12.11. Marrasmarkkinoilla ja somalialaisen ruuan päivällä.

Ravintolapäivästä on muodostunut perinne Vesalan yläasteella. Nyt järjestetty päivä oli jo neljäs lajiaan. Aikaisemmin koululla on tarjottu somalialaista, arabialaista ja venäläistä ruokaa.

Ravintolapäivä on osa koulun ja kodin välistä yhteistyötä. Toiminnalla halutaan lisätä tietoa erilaisista kulttuureista ja tutustuttaa niin oppilaita kuin vanhempia toisiinsa. Mikäpä olisi parempi tapa tutustua kuin yhdessä soppapatojen ääressä touhuamalla!

shamso

Shamso Ali osallistuu ravintolapäivään jo toista kertaa

Koulun kahdeksasluokkalaisen Jakubin äiti on Shamso Ali on toista kertaa opettamassa somalialaisen ruuan alkeita Vesalan yläasteen oppilaille. Hän oppi itse ruuan salat ollessaan 12-vuotias. Somalialaiseen perinteeseen kuuluu, että äidit opettavat tyttärilleen ruuanlaiton näiden ollessa 10 – 12-vuotiaita.

Timo Munthel tuli Marrasmarkkinoille muistelemaan rakasta rehtoriaan.

Timo Munthel tuli Marrasmarkkinoille muistelemaan rakasta rehtoriaan.

Shamso Alin mukaan somalialaisen ruuanlaitto on helpompaa Suomessa kuin Somaliassa, koska Suomessa on helpompi saada raaka-aineita ja välineitä. Somaliassa on saatavilla raaka-aineita, mutta paikallisilla ei ole rahaa niiden ostamiseen.

Shamso Alin ystävä Qamar Ali on tänä vuonna vastannut materiaalien hankinnasta yhdessä ravintolapäivästä vastaavan opettajan kanssa. Hänen Yumna-tyttärensä on 14-vuotias ja on jo taitava somalialaisen, kuten myös suomalaisen, ruuan kokki. Qamar Ali kertoo somalialaisen arkiruuan koostuvan riisistä, pastasta ja kanasta. Somalia oli ennen Italian alusmaa ja siksi maan ruokakulttuuri on saanut paljon italialaisia vaikutteita.

Somalialaisen ravintolan asiakaskunta koostui paljolti koulun oppilaista perheineen. Yllättäjiäkin kuitenkin löytyi. Opettajien huoneeseen entisen rehtorin maalausta oli tullut Sipoosta kuvaamaan Timo Munthel. Tarkkaa työtä hämmästelleelle opettajalle hän tokaisi: ”Hän oli minun rakas rehtorini!” Kuin tykin suusta päivittyi myös tieto siitä, että edesmennyt rehtori oli teologian lisensiaatti ja väitteli sitten tohtoriksi aiheesta Suomen papisto ja alkoholikysymys. Rehtorina hän oli kansan mies ja opetti uskontoa, historiaa ja psykologiaa. Hän piti kuria silloisen apulaisrehtorin kanssa.

Marrasmarkkinoiden ravintola tarjosi lammasta, kanaa, kasviksia ja riisiä sekä sambuseja ja bur-leipää. Somalialainen ruoka on maittava lisä suomalaiseen ruokakulttuuriin.

faadumo2

Faadumo ja paistovalmiit sambusit

 

Koulun retkikerho Porvoon Pirttisaaressa

Koulun retkikerhon viikonloppureissu Porvoon Pirttisaaressa 4.-6.9.2015. Hauskaa oli! Uintia, tähtitaivaan tuijottamista, valvomista, ulkona oleilua, nuotion ääressä istumista.

 

WP_20150904_004 WP_20150905_002 WP_20150905_004

WP_20150905_005 WP_20150905_011

Kirsi ja Johanna suunnittelevat jo kevään retkeä!

Kuvat: Johanna Maaluoto

Vesalan yläasteen koulu Ruokavisan loppukilpailuun!

RuokavisaVesalan yläasteen koulu on mukana valtakunnallisen Ruokavisan finaalikolmikossa. Muut loppukilpailussa mukana olevat koulut ovat Kuulammen koulu Tyrnävältä ja Lyseonmäen koulu Heinolasta.

Loppukilpailu kisataan 26.3. Messukeskuksessa, Lähiruoka&Luomu –messujen yhteydessä Ruokatiedon näytöskeittiössä. Loppukilpailun ennakkotehtävänä kilpailujoukkueet suunnittelevat kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuden, jonka he voisivat tarjota esimerkiksi ystävilleen. Suunnittelussa tulee huomioida ruoan vastuullisuus sekä kevään teemat, paikallinen hyvinvointi ja taloudellinen vastuu.

Näytöskeittiöfinaalissa joukkueet valmistavat ateriakokonaisuuden yleisön ja tuomariston edessä. Tuomarit arvioivat suoritusta kokonaisvaltaisesti, joten lautaselle päätyvän lopputuloksen lisäksi arvioidaan menun eheyttä, keittiötyöskentelyä ja siisteyttä, yhteistyötaitoja ja ryhmähenkeä.

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu uusi ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jossa on vuosittain vaihtuvat teemat. Visan tavoitteena on tutustuttaa nuoret ruokaketjun vastuullisuuteen pellolta pöytään, lisätä ruuantekijöiden arvostusta sekä vahvistaa nuorten osaamista vastuullisina kuluttajina.