Vierailu Lauttasaaren sähköpajalla

Aluksi opas tuli hakemaan meidät aulasta. Hän kertoi miten erilaisia laitteita käytetään ja mistä sähköä saa. Saimme itse tuottaa sähköä. Pajalla oli erilaisia sähköä tuottavia laitteita.

Musiikkiboksin kahvaa veivaamalla syntyi sähköä. Ensin syttyi diskovalo, minkä jälkeen muistitikkuun syttyi valo. Sitten mp3-soitin alkoi ladata musiikkia. Latauksen jälkeen musiikki alkoi soida.

Vanhanaikaista ompelukonetta polkemalla koneeseen syttyi valo eli polkeminen sai aikaan sähköä. Kun valo oli palanut vähän aikaa, yläpuolella oleva tuuletinkin alkoi pyöriä. Polkemiseen tarvittiin voimaa.

Yhdessä pisteessä kuntopyörää polkemalla saimme veden kiehumaan. Veden lämpötila nousi korkeammalle ja korkeammalle ja oli lopulta 100-asteista. Niin kuumasta vedestä voi tulla palovamma.

IMG_0098

Kun poljimme toista kuntopyörää, siitä meni sähköä junarataan ja juna alkoi liikkua. Lisäksi laitoimme puhelimet lataukseen ja latasimme niitä itse tuottamallamme sähköllä.

Sähköpajalla oli myös vaarallisten laitteiden huone. Siellä näimme esimerkiksi rikkinäisiä jouluvaloja, omatekemän oksaleikkurin ja lampun, joka oli tippunut tyynyn päälle ja tyyny oli meinannut palaa.

IMG_0114

Opimme, että jos lamppuja pitää turhaan päällä, sähköä kuluu. Opimme myös, että rikkinäiset sähkölaitteet ovat vaarallisia eikä niihin saa koskea, koska voi tulla sähköisku. Omia rakennelmia ei pidä tehdä sähkölaitteista. Kuuma sähkölaite voi aiheuttaa tulipalon ja se voi levitä.

4-5C:n oppilaat