Helsinki Race – Åshöjdens Grundskola och vänelever från Essen

Eleverna gör sitt eget konstverk utanför Kiasma

Eleverna gör sitt eget konstverk utanför Kiasma

Eleverna skapar sin egen staty vid Tre smeder

Eleverna skapar sin egen staty vid Tre smeder

 

Helsinki Race – Åshöjdens elever + elever från vänskolan i Essen
I slutet av maj 2014 fick vi besök av vår vänskola i Essen. En programpunkt var att spela Helsinki Race – ett oreinetringsspel i centrum av Helsingfors. Vårt mål var att våra egna elever med gäster skulle få göra en stadsorientering på ett annorlunda sätt.
Det gick ganska mycket tid åt att göra vettiga uppgifter för varje kontroll. Vi försökte göra dem intressanta, roliga och lärorika. Dessutom skulle de passa både gäster och egna elever. Frågorna gjorde vi på engelska med lite tyska ”inslag”.
Vi började i skolan med en introduktion i spelet. Våra elever hade redan provat på att spela Action Track så att det skulle löpa bättre. Våra egna elever loggade in i spelet med sina mobiler. Vi vågade inte ha våra gäster att logga in, eftersom vi inte hade någon aning om det skulle bli extra kostnader för dem på nästa telefonräkning?
Efter intron delades eleverna in i grupper på 4-6 spelare, med jämnt antal tyskar och finnar i varje grupp. Sedan åkte alla iväg till Senatstorget, där vi satte igång spelet. Vi hade gett alla grupper namnet på den första checkpointen de skulle gå till, alla grupper till olika ställen. Detta skulle också ha kunnat göras via spelet genom att dra olika rutter från ett startområde, men jag beslöt att inte göra det denna gång, eftersom det hade visat sig vara lite problematiskt tidigare. Om en grupp av någon orsak blir ” utkastad” ur spelet måste de gå tillbaka till startområdet för att börja om. Utan startområde kan de börja om med kontrollen som ligger närmast.
Spelandet fungerade bra och de flesta grupper tog sig fram till alla kontroller. Det visade sig att orienteringen var lite för lång i hettan och någons akku tog förstås slut mitt i spelet.
Nästa dag samlades vi i skolan och tittade igenom resultat, foton och mediecentralens film om spelet. Det blev riktigt roligt och de flesta elever uppskattade spelet och tyckte att det hade varit roligt. De tre ”bästa” grupperna fick pris.
Det var ett lyckat spel som vi gärna gör om med åk 7 i oktober när de ska ut på orientering. Frågorna kommer att ändras om litet så att de passar sjuorna och vi gör orienteringen kortare.
Det var roligt att se Kristians och Juhanis film om spelet, tack för det!
Christina Granholm, Åshöjdens Grundskola

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *